logó Lakásfelújítás Budapest
Lakásfelújítás pár nap alatt. Lakásfelújítás Budapesten.

A beázás szakértő


nem bontja egyből a falakat

Előbb a műszeres csőtörés bemérést választja

Telefon Gebe László +36 30 949-2052 - hívható 8 órától

Mi jut eszünkbe először, ha felmerül a gyanúja a beázásnak, a csőtörésnek? A vizes helyiségek falainak a bontása. Nem kell sok idő, hogy képzeletünkben megjelenjen az a kép, amin teljesen le lettek verve a fürdőszoba új csempéi, a fal félig kibontva, száll a por a lakásban, a víz meg csak szivárog. Nem ön az egyedüli, akinek azonnal ilyen látvány villan be. Hiszen rengeteg hasonló történetet hallani.

A beázás szakértő ma már nem bontja egyből a falakat

Régen volt is arra jó pár példa, hogy a beázás felderítésére nem volt más megoldás, mint a falak kibontása. És sajnos nem csak ott bontottak, ahonnan a probléma eredt, hanem egészen nagy területen. Szóval ahol csőtörés volt, ott hamarosan a fürdőszoba, a mellékhelyiség felújítása is következett. Ami nem olcsó mulatság, így nem csoda, ha rettegünk, amikor felmerül a csőtörés lehetősége. Ma viszont már nem ilyen szörnyű a helyzet. Egyrészt a beázás megelőzhető. Ha tudjuk, milyen jelekre kell figyelni, még időben “elcsíphetjük” a problémát. Amint arra már egy korábbi bejegyzésünkben is utaltunk, számtalan oka lehet annak, ha egy lakás beázik. Ott van például a talajvíz. Ha nem megfelelő az érintett épület aljzata, nagyobb esőzések után bizony előfordul, hogy a falak elkezdenek alulról vizesedni.

Elkezd mállani a vakolat, és a penész is megjelenik. De ez már az a pont, amikor beázás szakértőt kell hívni. A beázás megelőzése viszont jóval korábban kezdődik. Amikor észleljük, hogy párásabb a pince a kelleténél - főleg esős idő után -, gyanakodhatunk arra, hogy a talajvíz elkezdett dolgozni az épületen. Aztán okozhat beázást a tető sérülése, illetve kialakulhat beázás rossz szigetelés miatt is. És ne feledjük, hogy a túlságosan szigetelt házaknál is előfordulhat vizesedés. Ebben az esetben a pára az, ami a problémát okozza. Konkrétan a penész megjelenéséhez vezethet. A beázás megelőzése a tető esetén nem igényel különösebb szakértelmet.

Vihar után, a tél elvonultával ellenőrizzük, hogy minden cserép a helyén van-e és az illesztésekkel minden rendben. Ha a falaknál jelentkeznek vizes foltok, gyanakodhatunk arra, hogy a szigetelésben vannak olyan rések, ahová befolyik a víz, a téglákon pedig átszivárog és a lakás belsejében köt ki. Az ilyen típusú beázás megelőzése csak úgy lehetséges, ha szakemberekkel végeztetjük a házunk szigetelését, és nem spórolunk a felhasznált anyagok minőségén.

Aztán okozhat beázást az úgynevezett panelrés. Ez a régi panelházak elemeinek résnyire történő szétnyílása. Ha ez megtörténik, sajnos ott is beszivároghat a víz. Ha mi is panellakásban élünk és vizesedni kezd a külső fal, ennek a lehetőségét is számításba kell vennünk. Családi házak esetében pedig azt, hogy az ereszcsatorna nem vezeti el csapadékot. Ha eldugult vagy megrongálódott, az összegyűlt víz nem megfelelő helyen távozik a tetőről, ezáltal áztathatja a falat, ami végül beázást okoz. Az ilyen típusú beázás megelőzése a csatorna karbantartásával lehetséges.
Beázás megszüntetése

A beázás szakértőt emiatt hívják a legtöbbször

És el is érkeztünk a legtöbbek által rettegett beázás típushoz, a csőtöréshez. A csőtörésnek is rengeteg típusa létezik. Előfordul, hogy lefolyó dugul el és az repeszti el a csövet. Van, hogy vízvezeték használódik el a falban, és emiatt szivárog a víz. És ez utóbbi sajnos sokaknak csak akkor tűnik fel, amikor már megjelennek foltok a falon. Vagy egyszerűen a meggyengült, sokáig áztatott falról egyszer csak lepottyan a csempe. Persze ez nagyon szélsőséges eset, de a falon megjelenő folt már nem olyan ritka. Főleg, ha a felettünk lakónál van csőtörés.

De ne szaladjunk ennyire előre. Ugyanis a csőtörés a legtöbb esetben apró szivárgással indul. Ami még nem biztos, hogy nagy gondot okoz. Viszont szükséges kezelni. Ebben az esetben a beázás megelőzése úgy lehetséges, hogy időközönként ránézünk a vízórára, akkor is, amikor nem történik vízfogyasztás. Ha ilyenkor is számol fogyasztást a vízóra, meglehet, hogy csőrepedés van a falakban. Ha ezt tapasztaljuk, a nagyobb beázás megelőzése érdekében zárjuk el a vizet, és hívjuk a szakértőt.

Nem biztos, hogy ott van a csőtörés, ahol foltos lesz a fal

De ne essünk egyből kétségbe, a beázás szakértő nem fogja egyből szétbontani a fürdőt. A probléma pontos helyét csőrepedés bemérés segítségével határozza meg. A műszeres csőtörés beméréssel akár centiméterre pontosan meghatározható, hogy hol szivárog a víz. Így szakszerű bontásra csak egy minimális falfelületen kerül sor. Éppen csak annyi bontásra van ilyenkor szükség, hogy megjavítsa a hibás csőszakaszt a beázás szakértő. Vagyis, ha korszerű eszközökkel rendelkező beázás szakértőt hívunk, a szerelés és a helyreállítás költsége minimális lesz. De a pénzügyi rész csak egy dolog - bár egyáltalán nem mellékes.

Mindenesetre a csőrepedés bemérése nem csak a költségeket, hanem a javításhoz szükséges idő mennyiségét is lecsökkenti. Azaz sokkal gyorsabban elhárítható a probléma. Sőt, még az is lehet, hogy az ilyen esetekben a biztosító a teljes költséget fizeti. A szakszerű, költséghatékony módszereket ugyanis sokszor teljes egészében finanszírozzák. Erről érdemes rákérdezni a biztosítójánál.
És még egy dolog. Ha bármilyen apró jelét észleli a vizesedésnek, ne halogassa a beázás szakértő hívását. Minél tovább vár, annál nagyobb lehet a baj. Ne kockáztasson, hívja a beázás szakértőt!

Telefon +36 30 949-2052 / hívható 8-órától.

Keressen minket!

Gebe logó


Kérje személyre szabott árajánlatunkat: Lakásfelújítás árak

További hasznos információk: Beázás javítása

Beázás megszüntetése
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2022-06-05 09:44:45