logó Lakásfelújítás Budapest
Lakásfelújítás pár nap alatt. Lakásfelújítás Budapesten.

A mosógép bekötése


Így kell beüzemelni

Mosógép bekötése házilag – Így kell beüzemelni és itt érdemes gondoskodni a vízlágyításról.

Telefon +36 30 949-2052 / hívható 8 órától (ünnepnapokon is).

Van egy jó hírünk a mosógép vásárlását tervező, minimális technikai készséggel rendelkező családfők számára: a készülék garanciájának nem feltétele, hogy szakember, netán szakszerviz végezze a mosógép bekötését. Ez a feladat tehát házilag is megoldható. Erről egyébként a legtöbb gyártó írásban is tájékoztatja a vásárlókat. Van viszont egy rossz hírünk is: ahogy az ország legtöbb területén, így Budapesten és Pest megyében is rendkívül kemény a víz, ezért ha a csomagolásban tartozékként nem található mágneses vízlágyító berendezés, érdemes ilyet beszerezni valamely szaküzletben. Ha azt szeretné, hogy hosszú élettartamú legyen a mosógépe.

Csőfogó, dugókulcs és csavarhúzó, valamint vízmérték lehetőleg legyen otthon, ha hozzáfogna a mosógép házilagos bekötéséhez.

A mosógép bekötésének – éppen a munka egyszerűségéből kifolyólag – van egy meghatározott menete, amiről a gyártók általában rajzos tájékoztatót szoktak mellékelni. Mielőtt azonban sorra vennénk a teendőket, lássuk a szerszámszükségletet. Csőfogó, dugókulcs és csavarhúzó, valamint vízmérték lehetőleg legyen otthon, mert ezek nélkül kudarcba fulladhat a mosógép bekötése.

Tételezzük fel, hogy az új készüléket a réginek a helyére szeretnénk beszerelni, és a kiszuperált mosógépet már el is távolítottuk a helyiségből. Mit látunk? Két csatlakozási lehetőséget a falon – szerencsés esetben. Az egyik a vízvezeték csonkja, a másik a lefolyó szifonja. Előfordul persze még olyan háztartás, ahol a szennyvíz elvezetésére – régi módon – a fürdőkádat használják, így ott nem kell a lefolyóval bajlódni.
Mosógép

Nézzük, hogyan csináljuk!

Ha megérkezett a mosógép, várjuk pár órát, hogy a készülék felvegye a helyiség hőmérsékletét. Közben ellenőrizzük, hogy nem sérült-e meg a mosógép csomagolása a szállítás során. Elég, ha egy rés van a dobozán, ahol ki tudtak csúszni a mellékelt tartozékok. Ha sérülésmentes a csomag, vegyük ki és olvassuk el a bekötési tájékoztatót, valamint a tartozékok listáját.

Kézzel forgassuk át a dobot, aminek könnyen kell futnia, ha minden olyasmit eltávolítottunk, ami ezt megakadályozná.

Következnek a szerelési műveletek. Elsőként távolítsuk el a készülék hátulján lévő dobrögzítő csavarokat, amikből három vagy négy található a mosógépen. Ezek arra szolgáltak, hogy a szállítás során ne tudjon elmozdulni és kárt szenvedni a készülék dobja. Ezt követően nyissuk ki a mosógép ajtaját vagy a tetejét. Ugye ez nem okozhat gondot, hiszen attól függően kell ezt megtennünk, hogy elöltöltős vagy felültöltős a készülék. Aztán kézzel forgassuk át a dobot, aminek könnyen kell futnia, ha semmi se akadályozza a forgását.

Ami most következik, az megint egy nagyon fontos mozzanat. Helyezzük be az úgynevezett véglezáró dugókat azokba a furatokba, ahonnan a dobrögzítő csavarokat korábban kihajtottuk. Aztán tegyük a készüléket a helyére, és vízmértékkel állítsuk vízszintbe. Ezt a mosógép alján rendszeresített beállító csavarokkal tudjuk elérni. Ezekből kettő vagy négy található a készülék fenekén.

Következik a csatlakoztatás. Elsőként a háromnegyedes töltőcsapra kell rácsavarnunk a csövet, itt történik meg a falból a vízkivétel. És itt érkeztünk el az elején emlegetett mágneses vízlágyító közbeiktatásához, amit azért érdemes beszerelnünk, hogy csökkentsük a bejövő víz keménységét, ezáltal meghosszabbítsuk a mosógépünk élettartamát.

Hol érdemes különösen is figyelni a mosógép bekötéskor és később is a vízlágyításra Budapesten és Pest megyében?

Lényegében a főváros minden kerületében és egész Pest megyében szükség van vízlágyításra.

Különösen is az I. kerület egyes részein (Gellérthegy, Krisztinaváros, Tabán, Vár, Víziváros, Naphegy), a II. kerületben (Rózsadomb, Pasarét, Remeteszőlős, Adyliget, Hűvösvölgy, Pesthidegkút, Máriaremete, Budakeszi-erdő, Budaliget, Hárshegy, Remetekertváros, Szemlőhegy, Szépvölgy, Törökvész), a III. kerületben (Óbuda, Csillaghegy, Hármashatárhegy, Kaszásdűlő, Mátyáshegy, Remetehegy, Rómaifürdő), a IV. kerületet érintően (Káposztásmegyer, Megyer, Újpest), az V. kerületben a Belvárosban, a VI. kerületben a Terézvárosban, a VII. kerületben Erzsébetvárosban, a VIII. kerületben a Józsefvárosban, a IX. kerületben (Gubacsidűlő, Ferencváros, József Attila-lakótelep), a X. kerület egyes részein (Kőbánya, Felsőrákos, Óhegy, Újhegy), a XI. kerületben (Albertfalva, Gazdagrét, Gellérthegy, Hosszúrét, Kamaraerdő, Kelenföld, Kelenvölgy, Kőérberek, Lágymányos, Őrmező, Sasad, Sas-hegy, Tabán), a XII. kerületben (Farkasrét, Istenhegy, János-hegy, Sas-hegy, Svábhegy, Széchenyi-hegy, Zugliget), a XIII. kerületben (Angyalföld, Margitsziget, Népsziget, Újlipótváros, Vizafogó), a XIV. kerületi Zuglóban, a XV. kerületben (Pestújhely, Rákospalota), a XVI. kerületben (Árpádföld, Cinkota, Mátyásföld, Rákosszentmihály, Sashalom), a XVII. kerületben (Akadémiaújtelep, Madárdomb, Rákoscsaba, Rákoscsaba-Újtelep, Rákoshegy, Rákoskeresztúr, Rákoskert, Rákosliget, Akadémiatelep), a XVIII. kerületben (Gloriett-telep, Havanna-telep, Lakatostelep, Pestimre, Wekerle-telep), a XIX. kerületben (Kispest, Wekerle-telep, Pestlőrinc, Pestszenlőrinc), a XX. kerületben (Pesterzsébet, Pesterzsébet, Szabó-telep), a XXI. kerületben (Csepel, Királyerdő), a XXII. kerületben (Budafok, Budatétény, Nagytétény, Baross Gábor-telep) és a XXIII. kerületben (Soroksár, Soroksár-Újtelep, Millenniumtelep).

Keményvíz szempontjából veszélyeztetett terület még Istvánmező, Rákosfalva, Herminamező, Alsórákos, Újpalota, Rákoshegy, Budakeszi, Budaörs, Dunaharaszti, Érd, Fót, Gyál, Kistarcsa, Martonvásár, Monor, Pécel, Pilis, Pilisvörösvár, Pomáz, Százhalombatta, Szigethalom, Szigetszentmiklós, Törökbálint és Vecsés.

Ha mindent jól csináltunk, a mosógép feltölti magát vízzel, majd öblít és centrifugál. Mindezt úgy, hogy közben sehol se csöpög a víz.

E rövid kitérő után folytassuk a mosógép házilagos bekötését. Következő lépésként a lefolyó csövet kössük össze a fali szifonnal, majd pedig az elektromos kábelt helyezzük a konnektorba.

Ha mindezzel megvagyunk, nyissuk meg a vízcsapot és ellenőrizzük, nem csöpög-e a víz. Ezzel lényegében be is fejeztük a mosógép bekötését. Bekapcsolhatjuk a készüléket, és elvégezhetjük a nulladik, azaz a próbamosást. Ha mindent jól csináltunk, a mosógép feltölti magát vízzel, majd öblít és centrifugál. Ahogy az elvárható tőle. Mindezt úgy, hogy közben sehol se csöpög a víz.

Ha bármiben mégis szakszerű segítségre lenne szüksége, hívjon minket telefonon!

Telefon +36 30 942-0064 / hívható 8-18 óráig (ünnepnapokon is).

Keressen minket!

Gebe logó


Mosógépek bekötéséről részletesen: Mosógép bekötés


Mosógép
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2023-09-30 08:06:03