logó Lakásfelújítás Budapest
Lakásfelújítás pár nap alatt. Lakásfelújítás Budapesten.

A fürdőszoba felújítása


Ha zuhanyzó helyett kádat szeretnénk

Fürdőszoba felújítás - Ha zuhanyzó helyett kádat szeretnénk

Sokkal több mindent kell átgondolni egy fürdőszoba felújítás előtt, mint azt hinnénk. A kis helyiség méreteiből adódóan sokkal precízebb tervezésre van szükség. Akkor különösen, ha mondjuk a fürdőkád helyett egy zuhanyzót szereltetünk be, illetve minden régi eszközt újra cserélünk. De az se sokkal egyszerűbb, ha a régi kád helyett vennénk egy újat. A megfelelő méretű, minőségű kád megtalálása ugyanis rendkívül nehéz. És nem azért, mert kicsi a kínálat. Pont ellenkezőleg: rengeteg féle kád közül választhatunk. Méret, alapanyag, kialakítás… Számos paramétert célszerű végigvenni. Ráadásul mindezt úgy kell megtenni, hogy a fürdőszoba adottságait is szem előtt tartjuk. Szóval szűk fürdőszobába ne tervezzünk sarok- vagy körkádat. De a lefolyó és az esetleges egyéb berendezések helyét is figyelembe kell venni. Nem árt például tudni, hogy a kád mellett, illetve előtt legalább 70 centiméter helyet célszerű hagyni.
Kád 2

A kád kiválasztásakor annak alapanyaga és formavilága is meghatározó lehet

Vannak kádak, amik acéllemezből készülnek, ezek egyszerű formájúak. Ezeket úgynevezett húzással állítják elő, majd zománcfestékkel vonják be, amit aztán magas hőfokon ráégetnek. Ettől válnak ellenállóvá és könnyen tisztíthatóvá. Azt azonban nem árt tudni, hogy a zománcréteg egy rideg felület, így sérülékeny. Ráadásul ezeknél a típusoknál a hibák kijavítása száz százalékosan nem lehetséges. Éppen ezért ennél a típusnál óvakodjunk például a maró hatású szerekkel való tisztítástól. A méreteket tekintve: a lemezkádak 70 centiméter szélesek, a hosszúságuk pedig 120 centimétertől 2 méterig terjed. A magasságuk vagy a mélységük - ahogy tetszik - általában 45 centiméter. A beépített magasságuk 56-60 centiméter. A vastagságuk többféle lehet: azok, amiket nagy mennyiségben gyártanak, többnyire vékonyabbak, a tartósabb változat 3,5-4 milliméter vastagságú. Ezek már több évtizedig is kádak maradnak. Ha hosszú távon gondolkodik a fürdőszoba felújítás tervezésekor, ez utóbbit válassza.

Aztán ha megvan a kiszemelt kád, fontos, hogy megfelelő, szintbe állítható lábakat is beszerezzük. Ezek általában tartozékai a kádnak, de azért jobb meggyőződni róla, hogy valóban benne vannak a csomagban. A kád beépítése minden esetben szakértelmet igényel, kőműves, burkoló segítségére lesz szükség. Ő fogja beépíteni a csempeajtót, illetve bekalibrálni a túlfolyót, csatlakoztatni a lefolyót a szennyvízvezetékhez.
Kád 1

Persze nem feltétlenül kell lemezkádat venni

Akril kádakból is kapni magas minőségűt. Ráadásul az ilyen kivitelű berendezésekből még nagyobb is a választék, mint a lemezből készült változatokból. Ez köszönhető annak, hogy a speciális akril lemez nagyon jól alakítható. Az ilyen kádakat általában egy lapból melegen húzzák. A kád nem kap plusz réteget. Ezért is olyan fontos, hogy a megmunkálásra használt alapanyag milyen keménységű, milyen vastag. Egy puha akril értelemszerűen kevésbé ellenálló, sőt, még a formatartásával is lehetnek gondok. Az akril átlagos vastagsága egyébként 3,2-4 milliméter. Alul valamivel vastagabb, ott ugyanis egy üvegszál réteg is található. Ez merevítésre szolgál. Ugyanitt helyezkedik el még egy 19 milliméter faforgácslap is. Ezekhez lehet rögzíteni a szintező lábakat.

Végül: ne menjünk el szó nélkül az ABS-akril kádak mellett sem. Ezek gyakorlatilag műanyag kádak, csak a felületükre kerül néhány tized milliméter vastag ABS műanyag. Mivel itt rendkívül vékony az akril réteg, ezért javítani sem nagyon lehet. Ezzel szemben a kizárólag akrilból készült kádak mélyebb sérülései is kipolírozhatóak.

Ami az akril kádak súlyát illeti. Az akril könnyű, ezáltal a beépítése is egyszerűbb. Sőt, ezekhez általában kádoldalak is vásárolhatóak. Ez pedig a beburkolásukat is leegyszerűsíti.

Az akril kádak formája rendkívül praktikus. Emellett sokkal komfortosabbak is. Jóval melegebb hatásúak, mint mondjuk a lemezkád. A méreteket nézve: 120 centimétertől 170-esig rendkívül széles a skála. A szélesség viszont szinte mindegyiknél megegyezik. Ez 70 centiméter. De találni a piacon 180 centiméter hosszú, 80 centiméter széles kádat is. Ekkorára azonban ritkán van szükség. Az akril kádak beépítési magassága általában 50-60 centiméter. Viszont ez több mindentől is függ. A kád mélysége, a kádoldalak és a kádlefolyó típusa befolyásolja ezt.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy számos kád hidro- és levegőmasszázs rendszerekkel kiegészítve is megvásárolható. Ráadásul ezek ma már kisebb fürdőszobába is könnyedén beépíthetők. Így még akkor se kell lemondani az extrákról, ha nem egy óriási lakásban élünk.

No, de mi van akkor, ha kád helyett inkább zuhanyt szeretnénk beépíteni?

Egyáltalán mi indokolja azt, hogy változtassunk egy jól megszokott megoldáson? Legtöbbször az idősebb emberek váltanak. Azok, akinek már nehezére esik belépni a kádba. De gyakori ok a helygazdálkodás is. A fiatalok, amikor megvesznek egy lakást és fürdőszoba felújításra kerül a sor, rendszerint megválnak a kádtól.
Zuhany

A fürdőszoba felújítás során mérlegeljünk: Milyen érvek szólnak még a kád megtartása vagy annak lecserélése mellett?

A kádban való fürdőzés kifejezetten kényelmes dolog. Kádban remekül lehet relaxálni. Ülve és akár állva is. Hiszen akár zuhanyozni is tudunk benne. Ha felszerelünk egy zuhanyfüggönyt vagy egy kádra szerelhető zuhanyparavánt, a víz sem fog kifröcsögni a járólapra. Ez jól hangzik, viszont a kád pazarló megoldásnak minősül. Egy fürdés során akár 200 liter víz is elfogyhat. Illetve, amire már fent utaltunk: a kád gyakorlatilag a fürdőszoba felét elfoglalja. Ezzel együtt jó, ha tudjuk, hogy amennyiben a fürdőszoba felújítás során lecserélnénk a kádat zuhanyzóra, mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Illetve komoly rumlival is számolni kell.

Szóval mindent összevetve: a kádnak vannak hibái, de egy jól megválasztott, többfunkciós típus beszerelésével valószínűleg senki nem fog mellé.

Ön hogyan dönt? Bármelyiket is választja, ránk számíthat a beépítési munkálatokban. Budapesten, Pest megyében keressen minket!

Gebe Kft. gyors szolgálat:

+36 30 949 2052


Gebe logó
Hívható hétfőtől vasárnapig 7 és 20 óra között.
Akár hétvégén és ünnepnapon is

Lakásfelújítás gyorsan, olcsón, szakszerűen.


Kérje személyre szabott árajánlatunkat: Vízszerelés árajánlat

További hasznos információk: Vízvezeték szerelő Budapest

Képek forrása: ezermester.hu
Zuhany
Kád 2
Kád 1
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2019-07-03 19:09:10