logó Lakásfelújítás Budapest
Lakásfelújítás pár nap alatt. Lakásfelújítás Budapesten.

Fürdőszoba komplex felújítása


Előzze meg alapos tervezés

Előzze meg alapos tervezés a fürdőszoba felújítást! És ne csak a mosdóra figyeljünk!

Miért is fog valaki fürdőszoba felújításba? Talán megunta az évtizede változatlan csempét, esetleg azt elégelte meg, hogy elveszítette a fényét a mosdó, de az is előfordulhat, hogy egyszeriben útban lett a WC-tartály, és szeretné azt a falon belül elhelyezni. Indoka lehet még a felújításnak mondjuk a bojler cseréje, vagy a zuhanyzó helyett kád beépítésének a szándéka. Esetleg fordítva. De mindegy is. A lényeg: ha fürdőszoba felújításán gondolkodunk, jó előre igyekezzünk megtervezni minden fontos lépést. Nagyban függ ettől a felújítás sikere. Nem beszélve a költségek alakulásáról.

A fürdőszoba komplex felújítása hetekig is eltarthat, számos szakember összehangolt munkájára lesz szükség

Mosdó 1
Sokan persze első körben el se igen tudják képzelni, mivel is jár egy ilyen munka. A fürdőszoba komplex felújítása hetekig is eltarthat, számos szakember összehangolt munkájára lesz szükség, főleg akkor, ha még a villanyvezetéket, a vízvezetéket vagy a lefolyót is korszerűsítenénk.

Az alapos és részletekbe menő tervezést tehát semmiképpen nem ússzuk meg. Ha például a fürdőkád cseréje is napirenden van, akkor olyan méretűt és kivitelűt kell választani a meglehetősen bőséges kínálatból, ami a lehető legjobb helykihasználással építhető be, ráadásul esztétikus is, azaz illik az új környezetbe. Egy sarokkád például nagyon impozáns lehet, de kérdés, nem foglal-e túl nagy helyet. Ha a kádat zuhanyfülkére cseréljük, elvileg spórolunk a hellyel, ám a gyakorlatban előfordulhat, hogy éppen a bojler miatt nem találunk megfelelő sarkot a zuhanyzónak.

Aztán ott van a többi berendezési tárgy a mosdótól a WC-ülőkén át a fürdőszoba szekrényig. A régi mosdótól mindenki szeretne megszabadulni, ám a manapság divatos, dizájnos változatokat esetenként túl nagy helyigénnyel készítik, ezért ezeket a kisebb fürdőszobákba szinte lehetetlen is beépíteni. Azt is bátran javasoljuk: vegyék igénybe lakberendező segítségét, ha az egész fürdőszobát felújítják, hiszen a szakember vélhetően egészen máshogy közelít egyes berendezési tárgyak, eszközök elhelyezéséhez, mint aki csak reklámkiadványokat szemlézve szeretné újjá varázsolni a fürdőszobáját.

A lakberendező segíthet – és segíteni is fog – a padlóburkolatok és a csempék kiválasztásában is. Az egységre törekvés mellett itt is fontos szempont az esztétikum. A különféle burkolatokat, a bordűr csíkokat és más díszítéseket úgy kell elhelyezni, hogy azok a fürdőszoba berendezési tárgyainak, az egyes készülékeknek a felszerelése után is jól mutassanak. Nem szerencsés, ha egy-egy csempedíszítést később eltakar a fürdőszobai szekrény vagy például a bojler.

Fali mosdók, szárnyas mosdók, sarokmosdók – az előnyös helykihasználás a cél, amikor választunk közülük

Ma már rengeteg féle csempéből és járólapból lehet válogatni a hagyományosnak mondható burkolatoktól kezdve a különféle köveken, téglautánzatokon át a bambuszig. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a fürdőszoba mégis csak egy vizes helyiség, ahol rendszeresen jelen van pára, ami rárakódva a felületekre gyakoribb tisztítást igényel. Egyes anyagoknál nehéz elvégezni ezt a műveletet, ami később bosszúságot okozhat.
Mosdó 2

Érdemes külön is foglalkozni a különféle mosdókkal, hiszen ezek azok a fürdőszobai berendezési, illetve használati tárgyak, amik mindenképpen főszerepet játszanak a lakásnak ebben a helyiségében. A különféle kialakítású mosdók között a hagyományos fali mosdók a legismertebbek és a legelterjedtebbek. Ezek – ahogy az elnevezés is mutatja – falra szerelhetőek, ennélfogva nem alkalmasak arra, hogy bútorba beépítve szolgálják a kényelmünket. Az ilyen kagylók rakodó felülete rendkívül kicsi, ráadásul a kialakításuk miatt a kagyló oldalain lefolyó víz esetleg áztathatja az alája helyezett bútor tetejét, ami tönkre is teheti a szekrényt.

Előnyösebb és praktikusabb kialakításúak az úgynevezett szárnyas mosdók. Ezek szintén a falra erősíthetőek, viszont az oldalra kinyúló széles peremeik alkalmasak különféle eszközök tárolására. Ezért jobban ki is használhatóak a hagyományos fali mosdókhoz képest. A naponta használt eszközöket nyugodtan tárolhatjuk ezeken a plusz felületeken. Azt viszont vegyük figyelembe, hogy ezeknek a mosdóknak nagyobb a helyigénye.

Aztán vannak az úgynevezett sarokmosdók, amik az olyan fürdőszobákban rendkívül praktikusak, ahol egyébként kihasználatlan, ám jól megközelíthető sarok is van. Itt viszont arra érdemes nagyon is figyelni, hogy a sarokhoz megfelelő méretű mosdót válasszunk.

A fali mosdók formaválasztéka tehát bőségesnek mondható. A mosdók anyaga pedig rendszerint porcelán. Hogy végül ki milyen mosdót választ, azt elsősorban a hely mérete határozza meg.

A bútorra, pultra helyezhető mosdók ideális magasságának meghatározásánál is érdemes szakértő tanácsát kérni

Mosdó 3
Ugyancsak a legoptimálisabb helykihasználás célja vezéreljen mindenkit, aki a bútorokra, illetve a pultra építhető mosdók közül szeretne választani. A kínálat itt is bőséges.

Amint arra az elnevezésből is lehet következtetni, ezek a mosdók valamilyen meglévő pult felületére, fürdőszobai bútor tetejére, esetleg rejtett konzolra szerelhetőek fel. Mielőtt azonban döntenénk a tartószerkezetről, alaposan gondoljuk át, hogy a beszerelés után milyen magasságban lesz majd a mosdónk. Nem szerencsés ugyanis, ha kézmosáskor vagy mosakodáskor túlságosan mélyre kell hajolni, de nyilván azt se szeretnénk, ha nehezen érnénk föl a mosdónk peremét. Ráadásul a család tagjai rendszerint nem egyforma magasságúak, tehát meg kell találni a mindenki számára optimális elhelyezési magasságot.

Az ideális magasság meghatározásánál is érdemes talán szakértő tanácsát kérni.

Ezeknek a mosdófajtáknak egyenes az alja, így valójában bármilyen síkfelületű pultra vagy bútorra felerősíthetőek. A szükséges méretű szifon-, illetve csapnyílás kialakítása után szakszerűen leragasztva és körbeszigetelve lehet rögzíteni a mosdókat. A hozzávaló csap magasságát is a mosdó medence pereméhez igazodva kell megválasztani, a csaptelepet viszont nem minden esetben a mosdótálra kell felszerelni.

Az ilyen mosdók manapság rendkívül kedveltek, hiszen változatos a formai választékuk és – mint a korábbiakból is kiderült – könnyen beépíthetőek.

Léteznek még az úgynevezett ráültethető mosdók is. Ezeket általában fürdőszoba bútorba, szekrénybe lehet beépíteni. Oldalt kinyúló tároló felületük és elöl kidomborodó formájuk miatt szintén nagyon kedveltek, ráadásul rendkívül esztétikusak. Viszonylag csekély a helyigényük, ezért panellakásokban és kis alapterületű fürdőszobákban ideálisak lehetnek. Esztétikai szempontból pedig a kiöblösödő medencéjük dekoratívan töri meg a bútor vagy a vastagabb pultok egyenes felületét.

Mindez persze, amiről eddig értekeztünk, csak néhány ötlet a fürdőszoba felújítást tervezők számára. Itt is érvényes, hogy ahány fürdőszoba, annyi féle megoldás létezhet. Ezért is érdemes jó alapos előkészítő és tervező munkával kezdeni a fürdőszoba felújítást.

Mi mindebben segítünk önnek. A tervezéstől a komplett felújításig számíthat a több mint negyven éves szakmai tapasztalattal rendelkező csapatunkra. Hívjon minket most!

Gebe Kft. gyors szolgálat:

+36 30 949 2052


Gebe logó
Hívható hétfőtől vasárnapig 7 és 20 óra között.
Akár hétvégén és ünnepnapon is

Lakásfelújítás gyorsan, olcsón, szakszerűen.


Kérje személyre szabott árajánlatunkat: Vízszerelés árajánlat

További hasznos információk: Vízvezeték szerelő Budapest

Képek forrása: ezermester.hu
Mosdó 3
Mosdó 2
Mosdó 1
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2019-07-04 16:13:52