logó Lakásfelújítás Budapest
Lakásfelújítás pár nap alatt. Lakásfelújítás Budapesten.

Fürdőszoba felújítás extrákkal


Merjünk extra megoldásokban gondolkodni!

Fürdőszoba felújításnál merjünk extra megoldásokban gondolkodni!

Telefon +36 30 949-2052 / hívható 7 órától (ünnepnapokon is).

A fürdőszoba felújítására rendkívül nehezen szánjuk rá magunkat. Annak ellenére, hogy valójában a lakás egyik legkisebb helyiségéről van... Persze tudjuk, hogy arányaiban nézve a fürdőben van a legtöbb burkolat, illetve beépített berendezés, mégis azt gondoljuk, hogy jó szervezéssel a fürdőszoba korszerűsítése sem lehet komplikáltabb munka, mint bármelyik másik helyiségnek a felújítása.

Kétségtelen, hogy a csempe és a járólap felszedése, azok újra cserélése már önmagában óriási feladat. Egy új kád, a mosdó vagy a WC beszereléséről nem is beszélve.

És ez a rengeteg teendő az, ami sokakat elriaszt már a tervezés gondolatának a megfogalmazódásakor. Amit természetesen meg is értünk, viszont az újításról, a korszerűsítésről való lemondást nem javasoljuk. Próbáljuk meg inkább a problémák helyett a kihívást és a modernizálás lehetőségét látni a feladatban.

Gondoljon csak bele: ha már úgyis felújítja a fürdőszobát, akár a kád helyett zuhanyzót is beszereltethet, vagy a hagyományos régi típusú WC helyett falba rejtett öblítőtartállyal ellátott verziót is szereltethet. Az előbbi lehetőségről nemrég itt írtunk Geberit WC tartály beépítése, most viszont nézzük ez utóbbit. Illetve a bejegyzés végén arra is rátérünk, hogy mire ügyeljen az, aki sarokkádat szereltetne a fürdőjébe.
WC tartály

Kezdjük is!

Nézzük meg, mire kell figyelni, ha falba rejtett öblítőtartállyal ellátott WC-t szereltetnénk a fürdőszobába?

Mindenek előtt a helyiség adottságait, méreteit, gépészeti lehetőségeit, a szennyvízcső csatlakozásának a pontos helyét kell megvizsgálni. Illetve tudatosítani kell magunkban, hogy a beépített WC-tartály felszereléséhez nagy valószínűséggel falat is kell bontani. Ha felkészültünk erre és a feltételek is optimálisak, jöhet a megfelelő készülék, illetve szerelőelemek kiválasztása. Továbbá az önhordó állványok beszerzése. Egészen pontosan annak a keretnek (fa, gipszkarton stb.) a megvétele, amivel körbeépítjük a tartályunkat. Amint megvagyunk az előkészítéssel, hívjunk szakértőt, és vele is egyeztessük le a terveket. Majd közösen szerezzük be a szükséges alapanyagokat. Ideértve magát a készüléket is, illetve a tartály burkolásához szánt csempét, ragasztót és fugát is. Ha a beszerzéssel megvagyunk, maga a szerelés már gyerekjáték lesz. Legalábbis a szakértő könnyedén beszereli az új rendszert. Ami nem csak, hogy takarékos lesz, hanem sokkal esztétikusabbá is teszi a fürdőszobát.

Mit tegyünk akkor, ha a szennyvíz-csatlakozás a padlóban van, és mi a költségcsökkentés miatt nem szeretnénk azt megbontani?

Ebben az esetben sem kell lemondanunk a falba szerelt WC-tartályról. Viszont ilyenkor talpon álló WC-kerámiát kell választani. De akár a régi WC-t is megtarthatjuk és csatlakoztathatjuk a korszerűbb, esztétikusabb rendszerünkhöz. Ez a megoldás egyébként rendkívül költségtakarékos módja a fürdőszoba felújításának.

De miért szánnánk rá magunkat egy új, falba szerelhető tartály beépítésére?

Részben a korszerű dizájn miatt. Illetve azért, mert a tisztántarthatóság miatt sokkal higiénikusabb megoldásnak számít. Arról nem is beszélve, hogy egy új WC-tartállyal akár a felére is csökkenthetjük a vízfelhasználást. Persze ez utóbbihoz nem feltétlenül szükséges beépített megoldást választani. De ha már egyszer felújítunk, talán érdemesebb újszerűbb megoldással élni. Érv lehet még, hogy a tartály körüli burkolat akár plusz polcfelületként is szolgálhat. Ami egy olyan kis helyiségben, mint a fürdőszoba, rendkívül jól jön.

Mennyi helyet vesz el a fürdőszobából egy ilyen tartály?

Ez a kérdés sokakban felmerül. Az egyébként is kis alapterületű helyiségből még ez a plusz egység is elvesz, így alig marad tér - mondják sokan, akik felújításban gondolkodnak. Az érvelés helytálló, viszont érdemes tudni, hogy akár különlegesen vékony, 8 centiméteres tartályok is vásárolhatók már, amik bevéshetők egy 10 centiméteres átlag falazatba. Így gyakorlatilag alig csökken a rendelkezésre álló tér. Ráadásul ha a kerámiából a falra szerelhető verziót választjuk, tovább növeljük a tér tágasságának az érzetét.

És ha már helyigény, térjünk is át a sarokkád beépítésének a tudnivalóira

Az, aki fürdőszoba felújítására adja a fejét, nagy valószínűséggel a korábbi kádat is lecseréli. Nem is akármire: egyeseknél nem kérdés, hogy sarokkád kerül(ne) be a régi helyére. Ez kétségtelenül jó ötlet. A látvány és a kényelem szempontjából mindenképpen. Az már más kérdés, hogy a beépíthetőséget nézve megfelelőek-e a vágyaink. A sarokkád ugyanis a klasszikus verziónál jóval több helyet foglal el.

De tegyük fel, hogy van elegendő helyünk, és anyagilag, illetve lélekben is készen állunk a felújításra.

Mire ügyeljünk a beszereléskor?

Fontoljuk meg például, hogy gyári előlappal kapható vagy általunk csempézett sarokkádat vásárolunk-e. Ez egyszerű döntésnek tűnik, de valójában több szempontot figyelembe kell venni. Például azt, hogy az íves burkolása komplikált dolog, így ennél a munkafázisnál a hibázási lehetőség is jóval nagyobb. Szóval, ha innen nézzük, a gyári előlap az ideális választás. Viszont ezek a burkolatok többnyire csak egyszerű fehér színben kaphatók, vagyis az egyedi dizájnról lemondhatunk - ami talán a kisebbik gond. A nagyobb az, hogy ezek a szerkezetek általában nem tartanak úgy, mint egy épített burkolat.

A sarokkádaknál gyakran megesik, hogy még a gyári lábakkal sem állnak elég stabilan. Ilyenkor nagyon nincs más választás, minthogy magunk gondoskodunk a megfelelő alátámasztásról. Így kerülhetjük el, hogy a kádba való ki- és belépéskor recsegjen, ropogjon a szerkezet. Ez hatékony megoldás, viszont ezzel azt kockáztatjuk, hogy elveszítjük a berendezés garanciáját.

Mondjuk, hogy döntöttünk, és az épített burkolatot választjuk - Hogyan kezdjük a munkát?

A kád stabillá tétele nem az egyetlen teendő, amire a beépítéskor figyelnünk kell. Még mielőtt ennek nekilátnánk, ne felejtsünk elgondoskodni a vízszigetelésről, illetve a lefolyócső megfelelő bekötéséről. Ha a körülmények esetleg azt indokolják, a lefolyó ellentétes oldalát akár meg is emelhetjük. Ezután jöhet csak az alátámasztás. Egészen pontosan az Ytong falazóanyag használata és a ragasztóhabarccsal való rögzítés. A purhabot lehetőleg kerüljük. Az ugyanis az idő múltával megülhet. Emiatt a kád könnyen veszít a stabilitásából. Lényeges, hogy a kádszéleket minden ponton, még a széleken is ajánlott ragasztóhabarccsal körbe kenni. A peremre pedig mehet a szilikonos vízzáró.
Kád

Ha ez megvan, kezdhetjük a burkolást. Pontosabban szólhatunk a burkolónak. Innentől ugyanis még mélyebb tudásra van szükség a kád beszerelése terén. Hiszen a sarokkádak ívelt oldala még a tapasztalt szakembereknek is feladják a leckét. Ha mégis mi látnánk neki a burkolásnak, dolgozhatunk 50 milliméteres Ytong falazóval, illetve Wedi lemezzel. Amit kifejezetten ajánlunk. A hátoldalukon beirdalt lemezeknek köszönhetően ugyanis könnyű követni a perem ívét. A falazáskor ugyanakkor ne feledkezzünk meg a szerelőnyílásról sem. Ezen keresztül egy esetleges dugulás esetén könnyű lesz hozzáférni a szerelvényekhez.

Fontos még, hogy a falazat építésekor az Ytong a burkolólapok és a csemperagasztó réteg vastagságával síkban beljebb kerüljön. Illetve ki kell hagyni a kádperem alatt egy 2 milliméter szélességű hézagot is a szilikonos szigetelő tömítés számára. Amikor a falazat kész, a hézagok kitöltéséhez használjunk habarcsot. Majd jöhet a burkolat felragasztása. Végül a fugázás. A szakértők javaslata alapján ehhez flexibilis vékony ragasztót célszerű használni. Ezzel el is készült a sarokkád, a fürdőfelújítás legkomplikáltabb feladatával végeztünk is.

Végül még egy érdekesség

Amire sokan nem gondolnak: az Ytong falazás előnye, hogy akár egyedi peremes kádburkolat is készíthető így. Ezzel még egyedibbé tehetjük a fürdőszobát. Szerintünk érdemes ezt is megfontolni.

Ön hogyan döntött? Szeretne falba süllyesztett WC-tartályt, esetleg sarokkádat a fürdőszobájába? Ha a válasz igen, mi segítünk a beszerelésben. Pest megyében, Budapesten keressen minket!


Gebe Kft. gyors szolgálat:

+36 30 949 2052


Gebe logó
Hívható hétfőtől vasárnapig 7 és 20 óra között.
Akár hétvégén és ünnepnapon is

Lakásfelújítás gyorsan, olcsón, szakszerűen.


Kérje személyre szabott árajánlatunkat: Vízszerelés árajánlat

További hasznos információk: Vízvezeték szerelő Budapest

Képek forrása: ezermester.hu
Kád
WC tartály
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2020-07-19 09:13:55