logó Lakásfelújítás Budapest
Lakásfelújítás pár nap alatt. Lakásfelújítás Budapesten.

Fürdőszoba felújítás előtt


Mindenképpen gondolja át

Fürdőszoba felújítás - a munkálatok megkezdése előtt ezeket mindenképpen gondolja át

Talán nem túlzó az az állítás, hogy a lakás összes helyisége közül a fürdőszoba felújítása a legkomplikáltabb. A fűtő berendezések, a vízvezetékek, a burkolatok, a világítás - csak pár egység a fürdőszobában, amikről határozni kell egy fürdőszoba felújítás során. És akkor még a nyílászárókról, a fürdőszoba szekrényekről nem is beszéltünk. Meg a legnagyobb dilemmáról, hogy a kád helyett jó választás lesz-e a zuhanyzó, vagy fordítva.

Szóval a fürdőszoba felújításra készülni kell. Sajnos az már régen rossz, ha precíz tervek nélkül csak úgy belevágunk a munkálatokba. Persze így is lehet, de arra készüljünk, hogy ez jóval nagyobb stresszel jár, mintha előbb egy hozzáértővel átbeszélnénk a dolgokat. Fürdőszoba felújítás

De mire kell figyelni egy fürdőszoba felújítás előtt?

Vízvezetékek

Ez az első, amikről határozni kell. Egészen konkrétan arról, hogy szükség van-e azok cseréjére. Ha a ház 20-30 évnél régebben épült és nem voltak még újítva a vízvezeték csövek, jobban járunk, ha a fürdőszoba felújítás alkalmával ezeket is cseréljük. Szóval mielőtt a szaniterek beépítésére sort kerítenénk, előbb jöjjön vízvezeték ellenőrzése, szükség esetén cseréje. Nem lenne ugyanis szerencsés, ha pár év múlva a gyönyörűen felújított fürdőszoba burkolatát meg kellene bontani a vízvezeték meghibásodása miatt.

Világítás

Legalább annyira fontos erről is dönteni a felújítás előtt, mint a vízvezetékekről. Megfontolhatjuk akár olyan modern megoldások alkalmazását is, mint a mennyezetbe süllyesztett világítás. De határozni kell a tükör körüli világításról is. Felülről, két oldalról is érdemes fényforrást szereltetni. Arra azonban figyeljünk, hogy előbbi esetben több égős megoldást ajánlott használni. A legjobb ha olyan lámpát választunk, ami végigfut a tükör felső részén. A fénycsöves világítás jó megoldás. Lehetőleg takarékos kivitelben gondolkodjunk. A meleg fényű LED-es világítást szívből ajánljuk. Amennyiben a szögletes helyett kerek tükröt választunk, a mennyezetre függesztett kétoldali világítás lehet az ideális.

Fürdőszobaszekrények

Ez egy nagyon sok tervezést igénylő egysége a fürdőszobának. Főleg ha nincs túl sok helyünk a helyiségben. Ahhoz, hogy a szükséges fürdőszoba kellékeket kényelmesen tudjuk tárolni, a szekrényt jól meg kell tervezni. De a tárolás csak egy dolog. A szekrénytől azért el is kell férni. Ilyen esetekben jelenthet nagy segítséget a falba süllyesztett szekrény. Illetve tanácsos nagy fiókos mosdó alatti szekrényben gondolkodni. Azokban ugyanis sokkal kényelmesebb pakolni. Ráadásul így a szűkös helyen az ajtó nyitása sem okoz majd nehézséget.

Ablak a fürdőszobában

A nyílászáró csere fontosabb kérdés, mint az sokan gondolnák. Ugyanis egy rossz választás, vagy egy kevésbé körültekintő kialakítás, az egészséget is veszélyeztetheti. Ha ugyanis nem megfelelő a szellőzése az ablaknak, egy esetleges szén-monoxid visszaáramlás, könnyen okozhat balesetet. Ez a legfontosabb, amire figyelni kell, de ezen felül azért még van néhány “szabály”, amivel nem árt tisztában lenni.
Például a szomszéd felé néző ablak mérete csak kis méretű lehet, és kizárólag olyan, amin nem látni át, csak a fény szűrődik át rajta. Ugyanez a helyzet, ha az ablak a szomszéd telkére néz. A privátszféra megőrzése érdekében az ideális megoldás, ha tejüveges ablakot építtetünk be. Amennyiben a mi kertünkre nyílik kilátás a fürdőszobából, nem fontos fóliázott ablakban gondolkodni. Amennyiben az ablakot közvetlenül víz is érheti, érdemes műanyag nyílászárót választani. Illetve úgy alakítsuk ki a belső párkányt, hogy az befelé lejtsen.
WC tartály

Milyen WC lesz az ideális?

Sajnos ez egy olyan kérdés, aminek a megválaszolásához tudni kell például, hogy milyen a csatorna bekötés. Ha kiépített a szennyvízelvezetés - márpedig a fürdőszoba felújításkor általában adott -, akkor nem igazán van választási lehetőségünk. Legalábbis atekintetben, hogy alsó vagy hátsó kifolyású legyen a WC csésze. Utóbbi esetben viszont arról azért dönthetünk, hogy lapos vagy mélyöblítésű legyen a berendezés. De nem csak a WC csészéről kell határozni, az öblítési lehetőségeket is végig kell venni. Itt szerencsére nagyobb a szabadság, mint a csésze esetében. Vízvezeték szerelő segítségével szereltethetünk monoblokkos tartályt. Ez a WC-vel egybeépített megoldás. Ugyanakkor választhatunk falba épített vagy falra szerelt WC tartályt is. Erről viszont időben kell dönteni. Lehetőleg még a fürdőszoba felújítás megkezdése előtt. Fürdőszoba komplex felújítása

Kád vagy zuhany?

Erről a legtöbbeknek határozott elképzelése van. Sokszor azonban a feltételek felülírják a terveket. Vagyis mielőtt nagyon beleélnénk magunkat abba, hogy az áhított kádat beépítjük a zuhany helyére vagy fordítva, mindenképpen egyeztessünk vízvezeték szerelővel. Ő valószínűleg a praktikusság oldaláról is nézi majd a kérdést. Vagyis kis fürdőszobába nem valószínű, hogy kád beépítését javasolja. Ez persze nem azt jelenti, hogy lehetetlen vállalkozás egy pár négyzetméteres helyiségbe sarokkádat betenni. Itt is mint a többi egységnél, sok múlik az előzetes tervezésen. Ha pedig végképp nem tudunk dönteni, még mindig ott van a zuhanypanellel felszerelt fürdőkád, mint alternatíva.

Zuhanytálcák

Ha a fürdőszoba felújítás tervezésekor végül a zuhanytálcára esett a választás, számos dolgot kell átgondolnunk. Mindenek előtt azt, hogy hagyományos zuhanyt vagy épített megoldást választunk. Ez utóbbi ma már sokkal trendibb, a walk-in zuhanyzók különösen. Ahogy a nevéből is következik. Ez olyan, ahova csak be kell sétálni. Nem nagyon kell ajtókat ide-oda húzogatni. Egy valamire azonban figyeljünk, hogy a zuhanytálcának legyen egy kis pereme. Lehetőleg olyan, aminek van befelé lejtése. A kialakításkor mindenképpen figyelni kell a csúszásgátló beépítésére. Amennyiben ugyanis nem texturált egy burkolat, rendkívül csúszóssá válhat. Ideális megoldás lehet a zuhany aljára, az épített zuhanytálca burkolására a mozaikcsempe. Fürdőszoba felújítás extrákkal

Végül jöjjön még egy-két általános tanácsa fürdőszoba felújítással kapcsolatban

 • Figyeljen arra, hogy a fürdőszobába csúszásmentes és könnyen takarítható járólapot, burkolatot válasszunk.
 • Érdemes a burkoláskor a kád alá végig befuttatni a burkolatot, méghozzá kenhető szigeteléssel. Így ugyanis nem keletkezik kár, ha netalántán tönkremegy a szifon.
 • Mindenképpen gondoljon a szerelőnyílásra. Ha kádra nem kerül előlap, a szifon környékén szükséges a hibaelhárítást lehetővé tevő szerelőnyílás kialakítása.
 • Amennyiben zuhanyzót szeretne, de csak kád kialakítására van lehetősége, szereltessen a kád peremére rögzíthető üvegparavánt.
 • Ha lehetséges zuhanykabin kialakítása, mindenképpen színvonalasabb terméket válasszon. Fontos, hogy a zsanérok jó minőségűek legyenek.
 • Fontos az optikai hatás. Kis helyiségbe ne válasszon túl nagy burkolat lapokat. Ugyanúgy sötét színűt és élénk mintásat sem. Különösen akkor, ha a fürdőszobába nem jut be természetes fény.
 • A falakra nem feltétlenül kell teljesen leburkolni. Ma már a vízálló festékekkel megoldható a dekorálás. Napjainkban nem divatos már a klasszikus mennyezetig futó csempe. A legideálisabb az, ha csak oda kerül csempe, ahol víz is éri a falat. A kádnál és a zuhanyzónál 210 centiméter, a mosdó és a WC esetében pedig 120-130 centiméteres magasságban tanácsos gondolkodni.
 • Ma már fa járólapot is választhatunk a fürdőbe. De mindenképpen vízálló megoldást keressünk. A lerakáskor pedig a réseket rugalmas vízzáró csíkokkal töltsük ki. De ha nem bíznánk a fa burkolatban, hasonló hatást érthetünk el a famintázatú kerámialapokkal vagy a poliuretán védőréteggel rendelkező vinilburkolatokkal.
 • Amennyiben van módunk építtessünk padlófűtést a fürdőbe. Ez ugyanis temperálja a padlót.
 • Ha már fűtés: nem árt a fűtésrendszerre egy törülközőszárító radiátort is rákötni.
 • A világítástervezésnél pedig gondoljunk a mennyezeti lámpákra is. Illetve, ahogy a bejegyzés elején is részleteztük, a mosdó feletti tükörvilágításra is.

Ön is fürdőszoba felújítást tervez? Szakmai tanácsra van szükséges vagy a kivitelezéshez keres szakembert? Budapesten, Pest megyében keressen minket. Íme, a telefonszámunk:

Gebe Kft. gyors szolgálat:

+36 30 949 2052


Gebe logó
Hívható hétfőtől vasárnapig 7 és 20 óra között.
Akár hétvégén és ünnepnapon is

Lakásfelújítás gyorsan, olcsón, szakszerűen.


Kérje személyre szabott árajánlatunkat: Vízszerelés árajánlat

További hasznos információk: Vízvezeték szerelő Budapest

WC tartály
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2019-09-30 12:56:35